Gyakori kérdések (GYIK)                                            

 

Hogyan tároljam a csalétket felhasználásig? Felbontás nélkül meddig jó a csalétek?

Felbontás után meddig jó a csalétek?

Mennyi csapdát kell kitennem "ekkora" területre?

Varsás, vagy ragacsos csapdát rendeljek olyan fajokra, amelyeknél mindkét csapdatípus elérhető?  

Tavalyról maradtak csapdáim/csalétkeim. Ezeket felhasználhatom még idén?

Miért nem lehet ragacsos csapdák esetében pótcsalétket rendelni? 

Milyen gyakran szükséges ellenőrizni a fogást a kihelyezett csapdákban?

Kiirthatom-e a csapdáimmal a kártevőt?

Hogyan kell kicserélni a csalétket?
Foghat-e más fajt is a csapda, mint amire megrendeltem?
Mi van egy egységcsomagban?

Szükséges ölőanyagot tenni a csapdákba?

Lehet külön ragacslapot rendelni?

Hogyan rendelhetem meg a csapdákat?

Milyen bankszámlaszámra fizethetem be a csapdák ellenértékét?
Lehet-e utánvéttel fizetni?

Mikor kapom meg a csapdákat?
Hogyan küldik a csomagot?
Mikor kapom meg a számlát?

Milyen szállítási költséggel számolhatok?

Mikor rendeljem meg egy bizonyos fajra a csapdáimat?

 

Hogyan tároljam a csalétket felhasználásig? Felbontás nélkül meddig jó a csalétek?

A legbiztonságosabb a csalétkeket – a lehegesztett alufólia tasak felbontása nélkül – mélyhűtőben tárolni, (mínusz 5-10°C-on), így min. egy évig nem veszítenek a hatékonyságukból.

Az egyes fajok csalétkének szobahőmérsékleten való eltárolhatósága eltérhet egymástól. A konkrét fajra vonatkozó tárolási ismérvek a csalétkekhez csatolt leírásban minden esetben fel vannak tüntetve. Ugyanígy, a csalétkek kirakás utáni hatástartamáról információt talál a fajra vonatkozó útmutatóban (ez csatolva van a csalétkekhez, ill. honlapunkról <www.csalomoncsapdak.hu> is letölthető).

 

 Vissza a kérdésekhez!

Felbontás után meddig jó a csalétek?

A leggyakrabban min. egy rajzás ideje alatt (4-6 hét) használható egy csalétek. A csalétkek kirakás utáni hatástartamáról információt talál a fajra vonatkozó útmutatóban (ez csatolva van a csalétkekhez, ill. honlapunkról <www.csalomoncsapdak.hu> is letölthető).

 

 Vissza a kérdésekhez!

 

Mennyi csapdát kell kitennem "ekkora" területre?

A megbízható előrejelzés érdekében – még egy viszonylag kis területen fekvő házikertben is – párhuzamosan legalább két csapdát üzemeltessünk. Egységes gyümölcsös esetében egy csapda páros 4-6 ha területre elegendő. A csapdákat egymástól minél távolabb kell elhelyezni, hiszen annál inkább jellemző a leolvasott érték a területünk egészére.

Amennyiben heterogén (pl. dimbes-dombos) a területünk érdemes több csapda párost is kihelyeznünk, hiszen a mikroklimatikus eltérések különbségeket idézhetnek elő a rajzásmenetben, vagy a rajzás megindulásának időpontjában.

 

 Vissza a kérdésekhez!

 

Varsás, vagy ragacsos csapdát rendeljek olyan fajokra, amelyeknél mindkét csapdatípus elérhető?

A fenti kérdésre a választ a csapdázási cél dönti el. Ha célunk csupán a kártevő idejében való észlelése (detektálás), használhatunk ragacsos csapda típust.

Varsás csapdáink nagy fogókapacitású, nem telítődő csapdatípusok. Akkor használjuk őket, ha célunk nagy számú egyed befogása. A fentiekből következik, hogy ezek a csapdák ideálisak rajzáskövetésre. Nem tartalmaznak ragacsos felületet, így könnyebb a kezelhetőségük (nincsenek többé ragacsos ujjak!), valamint poros környezetben is sikeresen alkalmazhatóak (pl. raktárak). Egyes fajok esetében viszont szükség lehet a csapdába berepült rovarok elölésére. Ezt listáinkban „+” jel jelzi a csapda kódneve mögött.

A nem telítődő csapdatípusok esetében lehetőségünk nyílik csalétek-cserére. A csalétkek hatástartamának lejártakora régi csalétket frissre cserélhetjük. Ez lényegesen gazdaságosabbá teszi e típusok működtetését, hiszen ha vigyázunk a csapdatestre, következő évben is használhatjuk azt friss csalétekkel ellátva; DE CSAKIS UGYANAZON FAJ előrejelzésére, amelyre előtte való évben kihelyeztük.

Kísérletes kipróbálás nélkül lehetetlen megjósolni, hogy egy adott kártevő faj fogására alkalmas-e egy adott csapdatípus. A terméklistánkban lévő kártevőknél szereplő, általunk javasolt csapdatípus(oka)t gondos optimalizáló vizsgálataink eredményeire alapozva jelöltük meg. Javasoljuk, hogy egy adott kártevő csalétkét CSAKIS a terméklistánkon az arra a kártevőre ajánlott csapdatípus(ok)ban használja!

 

 Vissza a kérdésekhez!

 

Tavalyról maradtak csapdáim/csalétkeim. Ezeket felhasználhatom még idén?

Ragacsos csapdáink javasolt használati ideje megegyezik a beléjük helyezett csalétek hatástartamának idejével. Ezt követően a csalétekkel együtt javasoljuk, hogy kerüljenek kidobásra, így csapdák a leírás szerinti használat esetén nem maradhatnak meg újabb felhasználásra.

A nem telítődő csapdatípusok esetében lehetőségünk nyílik csalétek-cserére. A csalétkek hatástartamának lejártakor a régi csalétket frissre cserélhetjük. Ez lényegesen gazdaságosabbá teszi e típusok működtetését, hiszen ha vigyázunk a csapdatestre, következő évben is használhatjuk azt friss csalétekkel ellátva. Mindössze egy szabályt szükséges betartanunk: A csapdába KIZÁRÓLAG ANNAK A FAJNAK A CSALÉTKE rakható, amelyre korábban használtuk a csapdát! Bizonyos fajok csalogatóanyagának a csapda anyagába impregnálódott szennyeződése képes lerontani, vagy teljesen leblokkolni más faj csalogatóanyagának a hatását, így nagyon fontos, hogy ezt a szabályt betartsuk! A szennyeződés a mi érzékszerveinkkel nem érzékelhető, és lemoshatatlan!

Ha a megmaradt csalétkeket – a lehegesztett alufólia tasak felbontása nélkül – mélyhűtőben (mínusz 5-10°C-on) tároltuk, azok a következő vegetációs periódusban is felhasználhatóak. 

 

Vissza a kérdésekhez!

 

Miért nem lehet ragacsos csapdák esetében pótcsalétket rendelni?

Ragacsos csapdák esetében nem javasoljuk a csalétek cseréjét, mert a ragacsanyag könnyen megköti a csalétekből felszabaduló illatanyagokat. Egy másik faj csalogatóanyagának a „szennyező” jelenléte a csapdában képes lerontani, vagy teljesen leblokkolni az aktuálisan csapdázandó faj csalogatóanyagának a hatását. Elég, ha tévedésből a csalétek-csere alkalmával a csapdába más faj csalétkét tesszük bele, mint amilyen fajé előzőleg benne volt, és máris hatástalanná tehetjük, vagy lecsökkenthetjük a csapdánk vonzó hatását úgy, hogy mi ezt nem is érzékeljük…A rovarok viszont annál inkább!

Miután ragacsos csapdáknál a legnagyobb a veszélye az ilyen „keresztbe szennyezés”-nek, biztonsági okokból ezeknek a csapdatípusoknak a javasolt használati ideje megegyezik a csalétek hatástartamának idejével. Ezt követően a csapdát csalétekkel együtt távolítsuk el a területről.

Azoknál a fajoknál, amelyek kizárólag ragacsos csapdával foghatók (ld. listáinkat) a fentiekből adódó minőség-védelmi és biztonsági okokból nem áll módunkban pótcsalétket küldeni!

Ragacsos csapdában kicserélt csaléteknek a vonzó hatásáért nem vállalunk felelősséget!

 

Vissza a kérdésekhez!

 

Milyen gyakran szükséges ellenőrizni a fogást a kihelyezett csapdákban?

Lehetőség szerint minél gyakrabban, de legalább hetente kétszer ellenőrizzük a csapdákban a fogást, így pontról-pontra látjuk a rajzás alakulását. Bizonyos fajoknál, mint a gyapottok bagolylepke esetében, már az első megjelenő egyedeket észlelve tanácsos azonnal védekezni, így nagyon fontos, hogy már a rajzás legelejét érzékeljük. A csapdázásunk csak akkor lesz sikeres, ha lelkiismeretesen figyeljük a populáció nagyságát és a rajzás pontos alakulását.

 

Vissza a kérdésekhez!

 

Kiirthatom-e a csapdáimmal a kártevőt?

Csapdáink többsége elsősorban rajzáskövetésre, a vizsgált faj populáció-nagyságának vizsgálatára, illetve a rajzás kezdetének érzékelésére alkalmas. Speciális esetekben, olyan fajoknál, amelyek nem telítődő csapdatípussal is foghatóak, és amelyeknél ezt a fajra vonatkozó leírásban is jelöljük, csapdáink a populáció-gyérítésére is alkalmasak lehetnek. (A leírás csatolva van a csalétkekhez, ill. honlapunkról <www.csalomoncsapdak.hu> is letölthető).

 

Vissza a kérdésekhez!

 

Hogyan kell kicserélni a csalétket?

A csalétket körülvevő alufólia tasakot javasolt kizárólag a csapda kirakásának, vagy a csalétek-cserének a pillanatában felnyitni. Felnyitást követően ügyeljünk arra, hogy a hatóanyagot tartalmazó részt (gumigyűrű, vagy másfajta kibocsátó) soha ne érintsük meg ujjunkkal, mert az illatanyag molekuláiból néhány az ujjunkra rakódik, és a továbbiakban „keresztbeszennyezhetjük” egy másik fajnak a csalétkét. A csalétket mindig kizárólag a műanyag nyélnél megfogva vegyük ki a tasakból! A csalétek rögzítése a csapdához csapdatípusonként eltérő. Minden esetben kövessük pontosan az összerakási útmutató irányelveit a rögzítésnél, hiszen ez fontos kulcsa a csapdázás sikerességének. A teljes folyamat során figyeljünk végig arra, hogy ne érintsük meg a hatóanyagot tartalmazó rész!

 

Vissza a kérdésekhez!


Foghat-e más fajt is a csapda, mint amire megrendeltem?

A csapdába belekerülhetnek a célfajon kívül véletlenül belerepülő és fogódó más rovarfajok.

Bizonyos esetekben egy faj csalogatóanyagának egyes komponensei átfedést mutatnak más fajok komponenseivel. Ilyenkor előfordul, hogy a csapda a másik fajt/fajokat is csalogatja kisebb mértékben. Minden faj csapdához csatolt útmutatója tartalmazza a csapda szelektivitással kapcsolatos egyedi információit. (Az útmutató csatolva van a csalétkekhez, ill. honlapunkról <www. csalomoncsapdak.hu> is letölthető).

 

Vissza a kérdésekhez!


Mi van egy egységcsomagban?

Egy egységcsomag 2 db csapdát, azok tartozékait, valamint 2 db csalétket (amennyiben az illető fajra már ismert csalétek) tartalmaz. Minden egységcsomaghoz mellékeljük a célfajról szóló leírást és a csapda-összerakási útmutatót. A ragacsos RAG csapdákhoz összesen 4 pár ragacslapot mellékelünk a csomagban.

 

Vissza a kérdésekhez!

 

Szükséges ölőanyagot tenni a csapdákba?

Nem telítődő, nem ragacsos csapdatípusoknál bizonyos fajok esetében a fogást növeli, ha a csapda fogóterébe került rovarokat valamilyen módszerrel elöljük. Listáinkban „+” jel jelzi a csapda kódneve mögött (pl. VARL+, VARb3+, VARs+, KLP+, stb.), hogy mely fajoknál szükséges elölni a csapdába berepülő egyedeket. Mindezt el lehet érni teljesen környezetbarát megoldással, ha a csapda fogóedényébe vizes oldatot öntünk (pl. 3-4 dl csapvíz+1-2 csepp mosogatószer, ami elősegíti a rovarok belefulladását). Természetesen az ilyen ölőfolyadékot kb. hetente (nyáron, nagy melegben sűrűbben is) érdemes cserélni, feltölteni a párolgási veszteség és a döglött bogarak bomlása miatt. Ez a módszer munkaigényes és a környezeti tényezőknek meglehetősen kitett.

Ha az ölőfolyadék használata valamilyen okból kényelmetlen, külföldi tapasztalatok szerint jól bevált az is, ha a csapda belsejét alaposan befújják háztartási rovarölő spray-el (empetrin, permetrin, deltametrin, stb. hatóanyaggal) és ezt a befújást 8-10 naponta megismétlik.

 

Vissza a kérdésekhez!

 

Lehet külön ragacslapot rendelni?

Természetesen minden ragacsos csapdatípus esetében lehetőség van pótragacslap utánrendelésére. A minimálisan rendelhető mennyiség egy pár. A pótragacslapok pontos árait megrendelőlapunk tartalmazza.
 

Vissza a kérdésekhez!
 

Hogyan rendelhetem meg a csapdákat?

Megrendelését leadhatja

- webáruházunkon <http://www.csalomon.shp.hu> keresztül,

- emailen: csalomonatk.hu

- telefonon: +36 (1) 3918637; +36 (30) 9824999 (hétfőtől csütörtökig: 7:30-16:00, pénteken: 7:30-13:30)

- faxon: +36 (1) 3918655

- postai úton: ATK Növényvédelmi Intézet, 1525 Budapest, Pf 102.

 

Vissza a kérdésekhez!

 

Milyen bankszámlaszámra fizethetem be a csapdák ellenértékét?

Számlaszámunk a csapdákkal együtt küldött számlán található. Kérjük, hogy az utaláskor a megjegyzések rovatba feltétlenül írja be a számláján szereplő számlaszámot, a befizetés azonosításának megkönnyítése céljából.

 

Vissza a kérdésekhez!


Lehet-e utánvéttel fizetni?

A rendelt tételeket a megrendelő bruttó 50 000 Ft értékhatárig utánvéttel kapja meg, így az ellenértékét a postásnak kell kifizetnie a megrendelés átvételekor, míg e felett az összeg felett előreutalást követően küldjük a megrendelést.

 

Vissza a kérdésekhez!

 

Mikor kapom meg a csapdákat?

A beérkezett megrendelések feldolgozása a kézhezvételt követően azonnal megkezdődik. A csomag feladása raktáron lévő termékek esetében 2-3 munkanap. A küldés időtartalma általában feladástól számított 2-3 nap az ország bármely pontjára.

Abban az esetben, ha a termék nincs raktáron, a szállítási idő ettől eltérő lehet. Amennyiben a megrendelés teljesítése bármilyen okból akadályba ütközik, úgy haladéktalanul felvesszük Önnel a kapcsolatot a továbbiak egyeztetése céljából.

Kérjük, hogy törekedjen mindig arra, hogy ne az utolsó pillanatban rendelje meg a csapdáit!

Terméklistánkban, illetve a honlapon is fel van tüntetve segítségként a ’növénykultúránkénti listá’-ban az egyes fajok csapda-rendelésének javasolt időpontja, amelyet ha betart, garantáltan nem fogja lekésni a rajzást.

 

Vissza a kérdésekhez!


Hogyan küldik a csomagot?

Magyarországon belül a megrendelt tételek házhoz szállítását területtől függetlenül a Magyar Posta Zrt. végzi minden esetben.

 

Vissza a kérdésekhez!


Mikor kapom meg a számlát?

A végleges, kinyomtatott számlát a rendelt tételeket tartalmazó csomagban küldjük.

 

Vissza a kérdésekhez!

 

Milyen szállítási költséggel számolhatok?

A megrendelőlapon feltüntetett árak Magyar Forintban (HUF) értendők, amennyiben rendelése összértéke meghaladja a nettó 10.000 Ft-ot, belföldi szállítási címnél külön szállítási költséget NEM számolunk fel. Tehát a csapdák árán kívül nem terheli Önt külön küldési költség. Mindezekből következik, hogy a személyes átvételnél érdemesebb saját címre megrendelni a csapdákat, hiszen a kettő költsége nem tér el egymástól. Amennyiben a rendelés összértéke kisebb, mint nettó 10.000 Ft, 1500 Ft (2022) szállítási költséget számítunk fel.

 

Vissza a kérdésekhez!

 

Mikor rendeljem meg egy bizonyos fajra a csapdáimat?

A rendelés éves megtervezésekor célszerű a terméklistánkban, illetve a honlapon is megtalálható ’növénykultúránkénti listá-ban megnézni az egyes fajok után feltüntetett dátumot, amely a megrendelés javasolt időpontját jelöli. Ha ebben az időpontban rendeli meg a csapdáit, biztosan időben ki tudja helyezni őket és sikeres lesz az előrejelzése. A csatolt, csapdázandó fajról szóló leírásban részletesen megtalálja annak szokásos éves rajzásmenetét, így a csapda kihelyezésének időpontját ez alapján már meg tudja tervezni.

 

Vissza a kérdésekhez! 

 

AMENNYIBEN NEM TALÁLTA MEG KÉRDÉSÉRE A VÁLASZT HÍVJON MINKET TELEFONON (+36 1 3918637; +36 30 9824999), VAGY ÍRJON NEKÜNK EMALEN (csalomonatk.hu),  HOGY MEGVÁLASZOLHASSUK!