Hasznos rovarok csalogatása

A CSALOMON® [CHRegg] fátyolkatojás gyűjtőlap* bemutatása-kutatástól a felhasználásig magyar kutatók eredményei
Szabadalom ügyszáma: P0800131 (OTH)

 

A felfedezés
Sok éves alapkutatásunk eredményeképp egy többkomponensű mesterséges csalétket sikerült felfedeznünk, ami a közönséges zöldfátyolkák Chrysoperla fajcsoportjának tagjait sokkal intenzívebben csalogatja, mint a nemzetközi szakirodalomban addig ismert, mások által leírt csalogató készítmények.
 

 

A csalétek nőstényeket is csalogat
A fáyolkák Chrysoperla fajcsoportja egy széles elterjedésű csoport, amely növényvédelmi jelentőségét az is jelzi, hogy lárvájukat kibocsátással biológiai védekezésre is alkalmazzák, kereskedelmi forgalomban is kapható.
Újonnan felfedezett, több komponensből álló csalogató készítményünk a tekintetben is egyedülálló, hogy nagy számban fogja a nőstény fátyolkákat is! (nőstényeket hatékonyan fogó mesterséges csalétek nem ismeretes az irodalomban)
 
 
A meglepetés
Nagy meglepetéssel tapasztaltuk kísérleteink közben, hogy a fátyolkák a csalétket tartalmazó csapdára, annak különböző részeire tojásokat raktak!

 
Ez felvetette annak gondolatát, hogy a csalétek segítségével a természeti környezetben levő fátyolkák tojásait megfelelő helyre (pl. védendő növény) koncentrálhassuk!
 
A fejlesztés
Annak érdekében, hogy az odacsalogatott fátyolkák minél több tojást rakjanak le, megvizsgáltunk más, a tojásrakást befolyásoló tényezőket is. Azt tapasztaltuk, hogy ha a csalétket tüskes, durva kiképzésű felületre helyezzük, a lerakott tojások mennyisége jelentősen megnő!

 
A korábban lerakott tojások hatása
A csalétekkel ellátott, tüskés, durva felszínű lapra korábban lerakott tojások jelenléte nem csökkentette az újabb tojásrakás valószínűségét, tehát a fátyolkák gyakorlatilag addig rakhatnak tojásokat a lapra, amíg az teljesen be nem telik.
 

 

Az új termék

A felfedezés és fejlesztés alapján hoztuk létre új termékünket, a CSALOMON® [CHRegg] fátyolka tojásgyűjtő lapot!

Hogyan működik a gyűjtőlap?

A csalétek a gyűjtőlaphoz csalogatja a környéken repdeső fátyolkákat, s azok – mivel a lap belső felszíne olyan kialakítású, ami a fátyolkákat tojás lerakására készteti – igen sok tojást raknak a gyűjtőlapra. Ennek eredményeképpen nagyságrendekkel nagyobb számú fátyolka lárva pusztítja kikelés után a levéltetveket a lap körzetében, mint távolabbi növényeken.

 

Alkalmazási lehetőségek
A CSALOMON® [CHRegg] fátyolkatojás gyűjtőlap segítségével nagyszámú fátyolkatojást koncentrálhatunk a megvédendő növényre (fákra, cserjékre, lágyszárú növények sűrűbb állományaiba, érintkező növényegyedek soraiba). A már a lapokra lerakott tojásokat kikelésük előtt oda vihetjük kertünkben (vagy üvegházunkban), ahol sok ragadozó fátyolka lárvára van szükség.
 
A tenyésztett zöldfátyolka fajok jellemzően külföldi forrásból érhetők el, könnyen előfordulhat, hogy nem őshonos fajt rendelünk. Ráadásul a szállítás közben maguk a fátyolkák is károsodhatnak, ragadozó rovarokként kis helyre összezárva kárt tehetnek egymásban. Kereskedelmi forgalomban 100 db lárvát hozzávetőleg 4-5000 Ft körüli áron szerezhetünk be, amelyhez még hozzáadódnak a szállítás, valamint a kibocsátás (adott esetben az ahhoz külön beszerzendő berendezés) költségei.
 
Belátható, hogy a tojásgyűjtő lapok alkalmazása esetén ez az összeg jelentősen kisebb lehet, sőt a tojásgyűjtő lap segítségével ráadásul nem csupán egyszeri, hanem akár folyamatos zöldfátyolka utánpótlást is tudunk biztosítani.

A csalétek tojásgyűjtő lapok nélkül, önmagában is kifüggeszthető, ebben az esetben a fátyolkák több tojást raknak a csalétkes növényre, és a kikelő lárvák a közeli lomb- és ág-felületeken fognak zsákmányra vadászni.

Ha a csalétket a fátyolkák teleltető dobozaira helyezzük, a csalétkes teleltetőkben 2-3-szor több fátyolka telelhet, mint a csalétek nélküliekben, így már ősszel előmozdíthatjuk a fátyolkák tömeges megjelenését kertünkben tavaszal.

 

Ezt a bemutatóanyagot pdf-formátumban is letöltheti itt LETÖLTÉS (pdf)